Reklama
 
Blog | Mikuláš Ferjenčík

Co je veřejné?

Pirátská strana dnes na svém portálu PirateLeaks zveřejnila výroční zpravy politických stran z let 2008 a 2009. Vzápětí se objevily negativní reakce, ve smyslu že zveřejňujeme to, co už veřejné je, protože dokumenty jsou dostupné v knihovně Poslanecké sněmovny ČR. Už za pár hodin ovšem přišlo vyjádření Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), výroční zprávy podle ÚOOÚ tak úplně veřejné nejsou a mluvčí úřadu David Palát tvrdí, že je velmi pravděpodobné, že zákon porušen byl...

 

 

 

Reklama

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naše primární motivace byla zpřístupnit výroční zprávy širšímu okruhu lidí, protože média v jejich analýze zoufale selhávají. ČSSD kupříkladu ze stokorunových členských příspěvků vybere 17 milionů korun, což při cca 17 000 členech strany o řád nesedí. Nepřekvapí potom, že se vyrojí aférka jako ta s panem Pochem. Taky už je jasnější, proč asi TOP 09 nezveřejnila na webu i přílohu výroční zprávy – darovací smlouvy. Jako nejpravděpodobnější vysvětlení se jeví to, že Miroslav Kalousek uzavíral jménem TOP 09 smlouvy v době, kdy ještě neexistovala.

Teď to ale vypadá, že především povedeme zajímavý spor s ÚOOÚ o rozdílu mezi veřejným a veřejným na Internetu. Doufejme, že se alespoň politické strany poučí a v dubnu už do knihovny ve Sněmovní ulici nebudeme muset. Ty ze stran, které své výroční zprávy na Internetu nezveřejňují, většinou tvrdí, že čekají na chvíli, kdy budou muset, ale že proti zveřejňování v zásadě nic nemají. Další oblíbená reakce je, že kdyby to dělali všichni, tak se také přidají. No to jsem tedy zvědav :-).

A spor s ÚOOÚ? Věřím, že vyhrajeme, a kdybychom náhodou neuspěli, tak vyhrajeme alespoň v očích veřejnosti. Pirátský přístup k soukromí vychází z následujícího principu. Co je soukromé, nechť zůstane skryto a co je veřejné má být vidět. Politické strany (přinejmenším pokud jsou placeny z veřejných peněz, nebo se o státní podporu ucházejí) jsou z principu veřejné instituce. Rodná čísla jejich dárců jsou tedy zveřejňovaná z dobrého důvodu – je potřeba dárce jednoznačně identifikovat. Možná je otázkou, zda by nestačilo datum narození, ale to je úkol k posouzení zákonodárců. PirateLeaks chtějí být primárním zdrojem a tak prostě zveřejnily dokumenty ve stavu, v jakém je získaly z knihovny.

Zpráva ČTK

Pirateleaks