Reklama
 
Blog | Mikuláš Ferjenčík

Když lobby píše zákony

Jakmile jsme se dozvěděli, že se chystá novela Autorského zákona, pokusili jsme se zjistit, co se za zavřenými dveřmi peče. Naše žádost o poskytnutí informací, ale bohužel zůstala oslyšena. Museli jsme se tedy spolehnout na o něco pirátštější způsob získání informací a štěstí nám přálo. Pracovní návrh zákona Mikuláš Ferjenčík
3. 8. 2010 21:08

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku Tisknout Odeslat e-mailem

Jakub Michálek, český zástupce v pirátské internacionále vypracoval rozsáhlou analýzu uniklého dokumentu. Naleznete ji na Pirátských novinách.

Já tedy jen ve stručnosti přiblížím pár kontroverznách bodů, které návrh obsahuje.

  • Zavedení pravidel, která platí pro vysílání rozhlasové a televizní i na internet. Snahy dostat internetové vysílání pod stejnou kontrolu pod jakou už je televize a rádiopovažujeme za krok dosti špatným směrem.
  • Značné zkomplijkování používání licencí Creative Commons. Autoři děl pod cc licencí by museli svá díla hlásit kolektivním správcům, aby je dostali z područí copyrightu.
  • Kolektivní správci, by měli inkasovat peníze i za díla, u nichž je autor neznámý. Po několika letech by prostředky vybrané z těchto děl (patřičně ořezané o režii) získal státní kulturní nebo filmový fond.
  • OSA se snaží opět prolobovat dříve zrušenou povinnost pořadatelů koncertů hlásit dopředu detailní program akce. Hrozí, že se opět vrátí stav, kdy kapely nebudou moci hrát své vlastní písničky bez informování OSA.
  • Aby si na své přišli i nakladatelé, mají inkasovat část z poplatku, který odvádějí knihovny za výpůjčky knih. Aby se autoři nebouřili, má tento poplatek stoupnout na dvojnásobek.
  • Výrazně mají stoupnout i poplatky, které odvádějí státní úřady za kopírky. Zřejmě tam úředníci potajmu kopírují autorská díla…

Zdá se, že Pirátským novinám se okurková sezóna vyhne.

Reklama