Reklama
 
Blog | Mikuláš Ferjenčík

Piráti pronikají na politickou mapu ČR

Založili jsme politickou stranu, protože generace lidí, pro které je kyberprostor druhým domovem, nemá v politice žádné jiné zastoupení. Mandáty ve sněmovně umožňují mnohem efektivnější prosazování Pirátského programu, proto jdeme do voleb, nechceme ale poslanecká křesla za každou cenu, proto kandidujeme samostatně. Nejdůležitější úkol Pirátské strany v nadcházejících volbách ovšem je dostat se na politickou mapu. Zatím se nám to daří!

Pirátská strana v České republice vznikla v roce 2009. Od té doby krok za krokem pronikáme do českého politického a mediálního prostoru. Letos se nám podařilo podniknout nejúspěšnější kampaň za čtyřletou existenci Pirátů.

Podařilo se nám získat sympatie liberální elity. Sympatie k Pirátům vyjádřila Hana Marvanová, týdeník Respekt uvedl dva naše kandidáty jako lidi, které stojí za to kroužkovat, řada osobností ze světa IT uvedla, že stojí za to o Pirátech přinejmenším uvažovat (například Patrick Zandl a Daniel Dočekal), stejně tak se pozitivně o Pirátech vyjádřil i Jakub Patočka, šéfredaktor levicového Deníku referendum.

Největší průlom jsme ovšem zaznamenali u veřejnosti. Úspěch v Praze (8 % ve volebním potenciálu ČT) a výborný výkon Ivana Bartoše v debatě s ostřílenými parlamentními matadory, nám přinesl veliké sympatie veřejnosti. Rozdávat Pirátské letáky je od té chvíle radost. Troufám si tvrdit, že žádná politická strana v ČR nemá lepší poměr pozitivních a negativních hodnocení než Piráti.

Výrazně jsme pokročili i v práci na Pirátském programu, téměř jsme dopracovali dlouhodobý program Pirátské strany, představili jsme důkladně rozpracovaný volební program a dařilo se nám odpovídat na širokou paletu programových otázek, nejlépe je to vidět na www.volebnikalkulacka.cz. Důraz se přesunul z konkrétních ale trochu okrajově vnímaných problémů (podoba stávajícího autorského zákona), k obecným Pirátským tématům (informační společnost, vzdělanostní ekonomika, participativní demokracie), v rámci kterých ovšem stále hledáme konkrétní problémy a navrhujeme řešení.

V neposlední řadě jsme letos poprvé sestavovali kandidátní listiny skutečně na základě primárních voleb. Už neplatí pravidlo bereme co je, naopak v některých krajích jsme uchazeče odmítali (Praha, Ústí). Jedničky Pirátských kandidátek považuju za důstojné reprezentanty Pirátského hnutí a čtyřlístek lídrů s reálnou šancí na sněmovnu (Ivan Bartoš, Dominika Michailidu, Lukáš Černohorský a Ivo Vašíček) považuju za mimořádně silnou sestavu.

V těchto volbách nejde o to, jestli dostaneme 3 % hlasů a pravidelný státní příspěvek, nebo 5 % hlasů a mandáty ve sněmovně, nebo víc. Důležité je dostat Piráty na politickou mapu ČR. Důležitější než konkrétní procento hlasů bude i rozdělení hlasů v rámci ČR, kolikátí budeme ve vztahu k ostatním stranám a například i otázka, jestli jsme si od roku 2010 udrželi nečekaně vysokou podporu na venkově.

Každopádně letos volím Piráty s chutí.

Reklama