Reklama
 
Blog | Mikuláš Ferjenčík

Protipirátská unie sama porušuje kopírovací monopol

Česká protipirátská unie (ČPU) je organizace, od které by porušování kopírovacího monopolu čekal málokdo. Kopírování je normální, a pokud člověk uvede i zdroj, není na něm ani nic nemorálního. U společnosti, která na svém webu tvrdí, že kopírování je krádež, bychom ovšem předpokládali, že se vyhne tomu, aby kopírovací (takzvaný autorský) zákon sama porušovala. Paní Prchalová ale dokáže překvapit.

Protipirátská unie před několika lety spustila kampaň a web „Filmy nejsou zadarmo“, kde se snaží veřejnost přesvědčit, že legální stahování je vlastně krádež. Web má i sekci Napsali o nás, kam správci hrdě kopírují články bez souhlasu redakcí a původních autorů (danou část webu jsme raději zazálohovali, pro případ, kdyby ji chtěl někdo odstranit). Co mě potěšilo, je, že se na web dostal i článek Pirátských novin přetištěný v Mladé frontě dnes.

Server diit.cz, jehož článek ČPU přetiskla kauzu komentoval následovně: „Provozovatel webu www.filmynejsouzadarmo.cz v rámci kampaně „Filmy nejsou zadarmo“, za níž stojí Česká protipirátská unie, umístil do sekce „Napsali o nás“ celou třetí stranu článku „První obvinění v ČR za linkování filmů ze serverů třetích stran“, která vyšla na serveru Deep in IT (www.diit.cz) 7. ledna 2011. Provozovatel serveru Deep in IT, ani jeho redakce, neobdrželi žádnou žádost o svolení k převzetí části článku, která svým rozsahem již nespadá do oblasti „citace“ povolené § 31 zákona 121/2000 Sb. (autorského zákona). Nedošlo tudíž k vyslovení souhlasu k použití díla výše zmíněným způsobem.“

Nutné je také zmínit, že kampaň „Filmy nejsou zadarmo“ je minimálně z části placená z peněz Ministerstva kultury. Případ navíc odhaluje absurditu situace, kdy organizace porušuje kopírovací zákon tím, že zveřejňuje monitoring tisku o tématech, kterými se zabývá.

Kdyby ČPU nepořádala hon na čarodějnice právě kvůli věcem tohoto typu, stál bych v tomto případě na její straně. Vzhledem k aktivitám, které jsou obsahem její činnosti, mi ale nezbývá, než jí popřát zasloužené mediální upálení :-).

psáno pro Pirátské noviny – www.piratskenoviny.cz

Reklama