Reklama
 
Blog | Mikuláš Ferjenčík

Rozděl a panuj

Pražské ODS teče do bot. Ztratila více než polovinu podpory, kterou před pár lety měla, je rozhádaná, nemá jasno v tom, kdo by měl být příští primátor a hlavně je plná zprofanovaných mafiosů. Z lidí jako je Jančík, Janeček, Richter a dnes už i Bém se dělá lidem šoufl. Hodinky za statisíce, neprůhledné kšefty pro kamarády, nesmyslné akce jako je Opencard nebo Tunel Blanka (šušká se, že je to „kompenzačka za Olympiádu“), nesmyslná varianta pražského okruhu. A to všechno je jen špička ledovce pražského podsvětí.

Volební inženýři občanských demokratů, která má na magistrátě pohodlnou většinu se rozhodli, že neodejdou bez boje. Vymysleli způsob, jak svou předpokládanou volební porážku zmírnit. Rozdělili Prahu na 7 volebních obvodů, přičemž v každém se bude volit jen 9 zastupitelů. Podíváme-li se pro srovnání na volební výsledky Strany zelených z roku 2006 snadno uvidíme výsledky zavedení podobného systému. Zelení tehdy získali ve 13 ze 14 krajů přes 5 % hlasů, ale do parlamentu pronikli jen v 5 krajích! V Libereckém kraji, na který tehdy připadlo 8 mandátů jim nestačil ani volební výsledek přes 9% hlasů a v Hradci, kde bylo k dispozici mandátů 11 (podstatně více než pražských 9) jim nestačilo 6,7 % hlasů. Reálná hranice pro vstup na pražský magistrát se tak dnešním rozhodnutím ODS posouvá na 8 % a vítěz voleb získá silně disproporční množství mandátů.

Zajímavá byla především argumentace argumentace náměstka primátora Rudolfa Blažka proč má k rozdělení na obvody dojít. Přiblížíme politiku lidem, tak jak to chtějí. Umožníme kandidaturu silných lokálních kandidátů. Zní to krásně. Bohužel jen do chvíle, kdy se zaměříme na způsob, jakým je město rozděleno. Podíváme li se na mapu volebních obvodů, zjistíme, že o silné lokální kandidáty modré zastupitelstvo zjevně nestálo.

Volební obvody v Praze

Jinak by se přece snažilo vytvořit relativně homogenní územní celky. Těším se na zástupy lokálních kandidátů, kteří osloví jak Prahu 2 tak Satalice. Prahu 1 a Zličín nebo třeba Libuš a Klánovice.

Další výsměch voličům náměstek primátora předvedl, když mluvil o nutnosti snížit počet zastupitelů ze 70 na 63. Musíme se uskromnit opakoval pořád do kola. Smutné je, že mu to zbaštili i novináři. Víte kolik bere řadový pražský zastupitel (samozřejmě pokud nepočítáme teplá místečka v dozorčích radách pro loajální)? Zhruba 5000 Kč měsíčně. Opravdu snížení počtu lidí, kteří se ve svém volném čase věnují nápadům rady města přinese úspory? Dva miliony korun působí jako přiměřená cena za to, že bude zastupitelstvo o něco méně přetížené. Taky bude o pár lidí, které je potřeba uplatit více a i kdyby to zastavilo jen jednu korupční zakázku pražského magistrátu za volební období, tak se těch 7 zastupitelů bohatě zaplatí.

Pozoruhodný byl i způsob jakým zastupitelstvo vyhlášku schválilo. Celá opozice protestovala, ale proti většině ODS na radnici neměla šanci. Primátor Bém během rozpravy s klidem odešel na oběd. Poslední pokus opozičních zastupitelů jak zvrátit situaci byl návrh na tajné hlasování. Vzhledem k tomu, že o tomto návrhu se hlasovalo veřejně, neměl naději na úspěch. Náměstek Blažek doslova řekl, že každý zastupitel si musí být vědom následků svého hlasování.

Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá, praví české přísloví. Pět procent v Praze ODS asi překročí, jestli to bude stačit na zastupitele se teprve ukáže.

Publikováno na pirátských novinách

Reklama