Reklama
 
Blog | Mikuláš Ferjenčík

Amelia Andersdotter v Praze

Za rok svého působení v pirátské straně jsem se setkal s celou řadou velmi zajímavých lidí. Okamžitě se mi vybaví Christian Engstrom - první pirát v Evropském parlamentu, Jiří Kadeřávek - zakladatel ČPS nebo třeba Pavel Ryjáček - novinář, na jehož přednášku o médiích jsem kvůli pirátům zašel. Setkání s Amelií Andersdotter, nastávající pirátskou europoslankyní, na mě ale udělalo největší dojem, snad i proto, že jsem s ní jako její hostitel při návštěvě Prahy strávil nejvíc času.

Amélii je 22 let a od schválení Lisabonské smlouvy čeká na to, až budou dopracovány všechny prováděcí předpisy tohoto dokumentu a ona bude moci začít zasedat v Evropském parlamentu. Připadl jí totiž jeden ze dvou mandátů, které Švédsko ratifikací smlouvy získalo. V současnosti ji zaměstnává Zelená frakce v EP (jejímž členem se po zralé úvaze stal Christian Engstrom) jako asistentku. Zabývá se tvorbou evroských rozpočtů. Především se snaží zjistit, jak se shodují deklarace cílů EU s rozpočtově určenými prostředky. Mimo této činnosti Amelia aktivně podporuje piráty v různých evropských zemích.

Do Prahy přijela na pozvání zahraničního odboru ČPS. Rozhodli jsme se uspořádat před volbami sjezd středoevropské pirátské zátoky a pirátskou europoslankyni jsme pozvali jako čestného hosta. V pátek po příletu se setkala s několika novináři a potom jsme jí ukázali kus Prahy. Večer jsme pak přivítali delegace Rakouska, Německa a Srbska (Poláci bohužel nemohli přijet kvůli povodním v Krakově).

Co na mě zapůsobilo nejvíc, byli dvě schopnosti, díky kterým se Amelia na funkci europoslankyně velmi hodí. Za prvé, schopnost uvažovat v kontextu, který leží mimo okruh zájmu masmédií. Dobrým příkladem je to, co řekla k dohodě ACTA, která je trnem v oku mnoha pirátským stranám. „ACTA je špatná, ale její negativní dopady omezuje evropská legislativa. Skutečné nebezpečí jsou desítky bilaterálních dohod, které se EU a USA chystají vyjednat, aby ACTA obešly. “ Toto je velmi dobrý postřeh, ACTA se i u nás dostala do mainstreamových médii, přinejmenším těch elektronických (idnes.cz), ale kdo by řešil dohodu s Jižní Koreou, nebo Peru. Druhá věc je způsob jakým odpovídá na dotazy. Nebojí se jít do hloubky, přidat trochu kontextu, ale zároveň dokáže udržet myšlenku a zodpovědět položenou otázku.

Reklama

V sobotu přišel na řadu „oficiální program“. Seznámili jsme se s fungováním jednotlivých stran a vyměnili si mediální zkušenosti. Němečtí delegáti odprezentovali svůj celosvětově medializovaný protest proti svlékacím scannerům.  Amelia pronesla krátkou řeč o budoucnosti pirátského hnutí. Poukázala především na rizika spojená s ochranou soukromí v kontextu zavádění přínosných úsporných technologií. Energetické společnosti získávají bezprecedentní přehled o chování obyvatel a na to je třeba upozorňovat. Pirátské strany by se podle ní měly témat kolize digitalizace a ochrany soukromí aktivně chopit dříve, než to udělá někdo jiný.

V neděli jsme udělali happening na Malostranské, kde Amelia a lídr pražské kandidátky Martin Brož pronesli projevy a za řevu motokár a zvuku harmoniky jsme mírumilovně pochodovali k úřadu vlády. Mám radost z toho, že pirátka v EP není žádná fiflena, ale skromná holka s nohama na zemi. Švédi své kandidáty vybrali opravdu dobře.

P.S. Volte 23, a pokud si chcete i něco vydělat vsaďte si u ifortuny, že piráti porazí DSSS. Bylo by smutné, kdyby liberální, celosvětové, svobodomyslné hnutí prohrálo s bandou frustrovaných národovců.