Reklama
 
Blog | Mikuláš Ferjenčík

První volby

Hurá, tak už je to za námi. Volební šílenství končí a my se můžeme ohlédnout a zhodnotit, jak že jsme to vlastně dopadli. Získali jsme 42 323 hlasů, což činí 0,8%. Pro začátek to není úplně špatné.

Přímo se nabízí srovnání se Švédy a Němci, dvěma vedoucími subjekty v pirátském hnutí. Německá pirátská strana získala v evropských volbách v roce 2009 0,9% a v následných parlamentních vobách 2% hlasů. Švédi obdrželi v prvních parlamentních volbách 0,63% hlasů a v roce 2009 získali dokonce 2 křesla v Evropském parlamentu.

Nutno podotknout, že Německá i Švédská pirátská strana existovaly v době konání eurovoleb už třetím rokem. a tak dokázaly mediálního cirkusu kolem žalovaného serveru thepiratebay.org náležitě využít. My jsme navíc vykročili levou nohou, když rozhovor prvního předsedy ČPS s Barborou Tachecí skončil úplným fiaskem. Po sjezdu strany v říjnu 2009 a zvolení Ivana Bartoše za předsedu, se strana stabilizovala, ale pár měsíců to bohužel zabralo. Na volby jsme se začali pořádně chystat až v únoru a to už bylo příliš pozdě.

V kampani nám tak šlo pořád ještě především o to ukázat, že existujeme. Obrovsky nám pomohly studentské volby, další mediální zásahy byly Million Marihuana March, nahá kandidátka Olyfka, Dušan Dvořák – kandidát na cestě do kriminálu a „kauza kokota Kalouska“. Přiznávám, že sám nemám radost z toho, že jediný způsob jak proniknout do médií jsou tyto levné marketingové triky, naše tiskové zprávy o svobodném softwaru nebo cenzuře internetu ale bohužel nikdo neotiskne. Jsem přesvědčen, že naše pozice na politické scéně je teď po volbách řádově lepší než třeba v březnu tohoto roku. Musíme ze sebe sice strhnout celou řadu nálepek, ale máme na to 4 roky, získali jsme celou řadu příznivců, hlásí se spousta nových členů a konečně máme nějaká data, o která můžeme opřít příští kampaň.

Reklama

Přišel čas přestat agitovat a začít pracovat. Sledujeme kauzu studenta obviněného ze sdílení, rozuzlení přijde již brzy, budeme monitorovat připravované zákony a nadále se budeme zastávat lidí ve sporu se státní mocí, jako je třeba Stanislav Penc. Peníze nám budou chybět, ale poradíme si. Přispět můžete i vy https://www.fio.cz/scgi-bin/hermes/dz-transparent.cgi?ID_ucet=2100048174

Abych se trochu vrátil na začátek, porazili jsme: Vladimíra Železného a jeho Nezávislé z roku 2006 stejně jako Unii svoody z týchž voleb (je vidět, že při oslovování alternativních voličů jsme byli řádově věrohodnější než kravaťák Němec). Dále Stranu svobodných občanů, která dala do kampaně milion (tak 5x víc než my, započítáme li náklady členů a příznivců ČPS). Získali jsme jen třikrát méně hlasů než Strana Zelených, navzdory jejich kampani za 30 milionů a podobné cílové skupině. Jediná věc která mě velice mrzí je prohra s DSSS. Tady byl znát náskok, který měli dělníci z eurovoleb, příště už budou daleko za námi.