Reklama
 
Blog | Mikuláš Ferjenčík

Smutný příběh ODS v Europarlamentu

Pirátům kritici často vytýkají neprofesionalitu. Přečtěte si tedy pikantní článek o tom, jak europoslanci ODS hlasovali proti svému vlastnímu usnesení ohledně Zprávy Gallové. Možná by bylo na místě zaplatit příště o pár billboardů méně  a najmout úředníka, který zvládne připravit hlasovací lístky v souladu s přáním hlasujících.

Poté, co Europarlament schválil Zprávu Gallové, jal se jeden z našich příznivců (občanským povoláním učitel) zjišťovat, jak je možné, že poslanci strany, která má v programu: „Internet je symbolem svobody. Proto budeme velice obezřetní při jeho regulaci, byť s přihlédnutím k nutnosti bránit šíření společensky nepřijatelných témat a myšlenek (pedofilie, xenofobie, extremismus)“, podpořili návrh, který míří přesně opačným směrem. S výsledkem svého konání potom seznámil redakci Pirátských novin.

Příjemné překvapení bylo, že 3 z devíti Europoslanců odpověděli, i jedna odpověď na klub je obvykle úspěch. Odpovědi přinesly zajímavé informace. Jan Zahradil a Andrea Češková napsali, že se agendou Zprávy Gallové zabýval Edvard Kožušník a ať se tedy obrátíme na něj. Oldřich Vlasák, který zareagoval jako třetí, nám potom svou odpovědí poněkud vyrazil dech. Protože proti jejímu zveřejnění nic nenamítal, přinášíme vám ji v plném znění.

Vazeny pane uciteli,

dekuji za Vas email. Vase rozhorceni plne chapu. Mam pro Vas jednoduchou a ferovou odpoved. Pri hlasovani doslo k omylu, chybu udelal nas urednik, ktery pripravuje hlasovaci listy. Politicke rozhodnuti naseho klubu bylo zpravu odmitnout. Je mi jasne, ze je to politovanihodna odpoved, ale doufam, ze ji prijmete. Jedna se o zpravu z vlastni iniciativy, tedy o prvni krok v rade. Vezte, ze priste se jiz tato chyba nebude opakovat.

S pozdravem,
Oldrich Vlasak

V diskusi k minulému článku se objevilo tvrzení, že i europoslanec Březina z KDU-ČSL dříve zdůvodňoval jedno ze svých hlasování tím, že to byl omyl, a proto jsme šli dál. Obrátili jsme se na tiskovou mluvčí europoslance Kožušníka, který měl Zprávu Gallové v ODS na starosti. Dozvěděli jsme se zajímavou věc, mluvčí potvrdila administrativní chybu, ale především řekla, že Edvard Kožušník hlasoval proti zprávě a odkázala nás na jeho vyjádření. Když jsme se podívali na záznam o hlasování, je skutečně na straně 92, která se týká Zprávy Gallové, v opravách uveden Edvard Kožušník jako hlas proti.

Evropské ODS se tedy podařil vpravdě husarský kousek. Celý klub hlasoval přesně opačně než poslanec, který stanovisko klubu formuloval. Doufejme, že až se bude v Evropském parlamentu hlasovat o dohodě ACTA, dají si europoslanci ODS větší pozor.

Publikováno na pirátských novinách, článek je měsíc starý, ale pro jeho archivní hodnotu ho publikuji i zde.

Reklama