Reklama
 
Blog | Mikuláš Ferjenčík

Pirátské strany patří do vězení

V pondělní Mladé frontě (9. 1. 2012) jsem si přečetl text Benjamina Kurase, opatřený titulkem ‘Pirátské strany patří do vězení’. Jako místopředseda Pirátů bych v několika větách chtěl podpořit a rozvinout základní autorovu myšlenku.

Kvůli jakým zločinům má Piráty stihnout trudný osud společenských vyvrhelů? Je jich celá řada, posuďte sami.

Předně si Piráti dovolili zpochybnit takzvané duševní vlastnictví. Přitom na patentech a kopírovacím monopolu stojí naše hospodářství. Z každého patentového sporu v oblasti mobilních komunikací získají současní držitelé patentů každoročně v průměru 11 milionů dolarů, kvůli čemuž by zabojoval asi každý. Náklady na soudní spory – 122 milionů dolarů v průměru – jsou nutné zlo, se kterým se musíme v rámci udržení prosperity smířit. A navíc zaměstnáváním právníků se úspěšne bojuje proti nezměstnanosti.

I další formy virtuálního vlastnictví jsou pro udržení blahobytu nutné. Bez kopírovacího monopolu by Beatles nikdy nic kloudného nenahráli, a kdyby náhodou přece ano, rozhodně by nic nevydělali. Bez výdělků by se logicky nemohli ani proslavit. Velkým problémem je zvláště fakt, že stahování písní je legální už dnes, lupiči tudíž nekončí za mřížemi. Už jen za tohle patří Piráti do vězení. Výčet ovšem zdaleka nekončí.

Piráti začali nadměrně zatěžovat úřady žádostmi o informace. Místo vyvádění desátků na Kajmanské ostrovy tak musí například Dopravní podnik hlavního města Prahy odpovídat občanům. Škody, které touto kverulantskou aktivitou vznikají, těžko vyčíslovat. V důsledku přetížení nestíhají úředníci připravovat zadání pro předem domluvené zakázky sami a musejí tuto činnost přenechávat dodavatelům, kteří si je po vyhraném výběrovém řízení nechají proplatit. Náklady na chod státu tak vinou Pirátů dále vzrůstají. Zákaz Pirátské strany by snad tento problém mohl vyřešil. Na dobré cestě jsme s okleštěním zákona 106/1999 Sb., které právě schválila vláda.
 
Teď je však na řadě zločin nejzávažnější. Piráti si dovolili vytvořit stranu nezávislou na velkém byznysu, čímž vážně ohrožují současné státní zřízení. Nikdo neví, o co jim jde a kdo za nimi stojí. Vyhrožují, že místo dobře zaběhnuté kleptokracie nastolí demokracii. Jak jistě víte, ohrožovat státní zřízení je vlastizrada. Navrhuji Pirátské straně doživotí.

Článek na blogu pana Kurase (s pozměněným titulkem)

Reklama